AKUMULATOR CZY TRZEBA ODKRĘCAĆ KORKI ????

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • kulfon
    Classic
    • 2010
    • 9

Było o grzebaniu, ale po zmianie rozmiaru tarcz i to w korektorze siły hamowania. :P
  • Jack173
    Classic
    • 2008
    • 12

Czy jeśli akumulator ma fabrycznie korki zaklejone to czy trzeba KORKI odkręcać ? zeby go łądować ?? ??? prosze o podpowiedz
    ASV - to jest moc

Komentarz

• MiKruS
      RS
      S_OCP Member
      • 2004
      • 7976

Zamieszczone przez Jack173
      Czy jeśli akumulator ma fabrycznie korki zaklejone to czy trzeba KORKI odkręcać ? zeby go łądować ?? ??? prosze o podpowiedz
      Nie.
      Ale ogólnie w akumulatorach ostatnich generacji ładowanie pomaga jak umarłemu kadzidło.

Jeśli jest w kiepskim stanie, to IMO lepiej oszczędzić sobie nerw i kupić nowy - niestety.
      TDI 205PS

Komentarz

• bubuDE
        Elegance
        S_OCP Member
        • 2007
        • 763
        • Octavia III (5E3)
        • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

Tu wiecej informacji o obsludze akumulatorow : http://www.akumulator.pl/akumulator/...mulatorow.html , http://www.akumulatory.auto.pl/porady.htm ,
        PL-LOP D-ROW mutex/ocfipreoqyfb/mutex

Komentarz

• zurcio
          RS
          • 2008
          • 2046

Jack173, pamiętaj że większość nowych akumulatorów jest bezobsługowych (nie wymaga dolewania elektrolitu)
          jeśli jest hermetyczny to faktycznie za wiele mu nie pomożesz,

chyba, że masz u siebie jakiś starszy model to warto spróbować,
          z tego co pamiętam i kiedyś widziałem to ludzie zawsze odkręcali korki podczas ładowania a jeśli w którejś celi było za mało elektrolitu to dolewali wodę destylowaną
          Nie dyskutuj nigdy z idiotą, najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem ...

Komentarz

• Damianjg
            Rider
            • 2008
            • 621

Ta bezobsługowe hihi. Tylko jedna firma na swiecie robi faktycznie bezobslugowe "OPTIMA" Pod tymi ladnymi naklejkami sa tak defakto korki. One sa "bezobsługowe" przez pierwszy rok moze dwa puki woda nie odparuje i zostanie siarka która odłoży sie na płytach.
            Przy ładowaniu starszych aku z korkami nalezy je odkrecac bo podczas ładowania nastepuja procesy chemiczne i sie zbieraja gazy, a jak nie będą mialy jak uciec z akumulatora to efekt murowany
            Defakto nazwa "bezobsługowy" to chwyt reklamowy.
            Wiecej na http://www.akumulatory.auto.pl/porady.htm

Komentarz

• zurcio
              RS
              • 2008
              • 2046

Zamieszczone przez Damianjg
              Defakto nazwa "bezobsługowy" to chwyt reklamowy.
              i tak być może, ale zauważyłem, że są wytrzymalsze niż produkt sprzed lat, chociaż pewnie i technologia mogła się zmienić - z drugiej strony to tylko aku. :diabelski_usmiech
              Nie dyskutuj nigdy z idiotą, najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem ...

Komentarz

• bradley
                L&K
                • 2008
                • 1465

Damianjg, tez mam taki bezosblugowy. A pod naklejkami koreczki, elektrolitu troche wyparowalo. Akumulator przezyl juz wiele cyklow absolutnych rozladowan. Nie wiem jak on moze dalej byc sprawny, a jest
                VW Vento 1.9TDI 1Z ++
                Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
                Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0 :lol

Komentarz

• roberttbu
                  Classic
                  • 2008
                  • 19

co tu się zastanawiac ,odkleic korki dolac wody destylowanej i sam sie podładuje bo tam juz duzo elektrolitu napewno wyparowało.ja robie takie zabiegi 2 razy w roku zaglądam do akumularora wiosna i przed zima i jeśli trzeba cos dolac to się dolewa.i to na pewno mu nie zaszkodzi wrecz przeciwnie.

Komentarz

• lukas_ig
                    Ambiente
                    S_OCP Member
                    • 2006
                    • 230

Zamieszczone przez MiKruS
                    Ale ogólnie w akumulatorach ostatnich generacji ładowanie pomaga jak umarłemu kadzidło.
                    No to różnie z tym bywa. Ja miałem przypadek że w dwuletnim aucie bateria padła całkowicie bez żadnych ostrzeżeń, auto po 8 godzinach postoju nie ruszyło nawet rozrusznikiem. Jednorazowe podładowanie rozwiązało problem. Jeśli jezdzimy autem naładowanym elektronika gdzie dziala wiele podtrzymywaczy i takich tam, do tego na krótkich odcinkach w okresie zimowym (ogrzewania itd) to nie mając szans dobrze się naładować bateria może wywinąć taki numer.
                    Jeśli jednak taka sytuacja się powtarza to faktycznie już nie ma dla niej ratunku.
                    PerfectService by

Komentarz

• rogoz
                      Rider
                      • 2006
                      • 397

Re: AKUMULATOR CZY TRZEBA ODKRĘCAĆ KORKI ????

Zamieszczone przez Jack173
                      To zależy od tego jakim prostownikiem go będziesz go ładował. Jeżeli jest to prostownik automatyczny to dobierze on prąd ładowania do stanu akumulatora przeciwdziałając nadmiernemu gazowaniu i "wyrzucaniu" elektrolitu przez otwory odpowietrzające w korkach. W tym przypadku ja osobiście korków nie odkręcam.
                      W przypadku doładowywania prostownikiem ze stałym prądem ładowania korki lepiej otworzyć, gdyż intensywne gazowanie (przy zatkanych odpowietrznikach ) może spowodować rozerwanie akumulatora.
                      Na pewno jednak przed każdym ładowaniem warto otworzyć korki, aby sprawdzić poziom elektrolitu i uzupełnić ewentualne ubytki wodą destylowaną.

Komentarz

• MiKruS
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2004
                        • 7976

Zamieszczone przez lukas_ig
                        No to różnie z tym bywa. Ja miałem przypadek że w dwuletnim aucie bateria padła całkowicie bez żadnych ostrzeżeń, auto po 8 godzinach postoju nie ruszyło nawet rozrusznikiem. Jednorazowe podładowanie rozwiązało problem. Jeśli jezdzimy autem naładowanym elektronika gdzie dziala wiele podtrzymywaczy i takich tam, do tego na krótkich odcinkach w okresie zimowym (ogrzewania itd) to nie mając szans dobrze się naładować bateria może wywinąć taki numer.
                        Jeśli jednak taka sytuacja się powtarza to faktycznie już nie ma dla niej ratunku.
                        Zgadza się.
                        Dobrze, ze doprecyzowałeś. Rzeczywiście jeśli bateryja jest w dobrym stanie tylko incydentalnie gdzieś się rozładowała, to rzeczywiście podładowanie rozwiąże problem.
                        TDI 205PS

Komentarz

• Geralt
                          Rider
                          S_OCP Member
                          • 2007
                          • 589

to moze sie "pochwale" jaki nr mialem w passacie:
                          3 lata temu kupilem nowy akumulator, w 2 lata po zakupie aku. passata przestalem prawie w ogole uzywac (kupilem skode :wink: ), gdy chcialem go po jakis 3miesiacach stania odpalic ząk - rozrusznik nawet nie pisnal... - naladowanie do pelna rozwiazalo problem ale po niecalym miesiacu postuju bylo dokladnie to samo, a jak sie pozniej okazalo wystarczyly 1~2 tygodnie.
                          Jako ze akumulator kupilem od zaprzyjaznieonego mechanika z gwarancja nie bylo problemu - przyjechal Pan z serwisu i okazalo sie ze 1 z cell ma ok 1/2 ilosci elektrolitu jaka powinna miec - w innych bylo mniej wiecej ok - nie pytajac mnie o szczegoly oswiadczyl ze najczesciej jest to spowodowane jesli auto wypsazone jest w slaby (w sensie malo pobierajacy pradu) odbiornik - np alarm i dlugo nie ejst jezdzone - szczegolnie gdy jezdzimy jest na krotkich odcinkach a dlugo stio - ponoc standardowy objaw. Wzial aku na serwis - uzupelnil elektrolit i z tego co wiem ok 1 tyg caly czas byl podlaczony do prostownika o nieskim pradzie ladowania (odsiarczenie celi). Poczatkowo mialem obiekcje ale pozniej przelozylem aku do skody (akurat fabryczny padl - zwarcie na celach) i smiga bez najmniejszych problemow do tej pory - sprawdzilem nie ma ubytkow elektrolitu.

podsumowujac: jesli dlugo wam stoi auto i malo nim jezdzicie na wszelki wypadek sprawdzcie wszystkie cele. wedlug zalecen "eksperta" raz na 1/2 roku dobrze sprawdzic poziom elektrolitu i doladowac akumulator malym pradem ladowania powiedzmy przez noc - teoretycznie pociagnie znacznie dluzej niz pozostawiony sam sobie.
                          pozdrawiam
                          Adam W.

Komentarz

• tompol
                            Rider
                            S_OCP Member
                            • 2005
                            • 410

Akumulator bezobsługowy, to taki, z którym nie trzeba wyczyniać siupów po zakupie. Zalewać elektrolitem, formatować, ładować itd., a nie taki do którego nie trzeba dolewać wody. Są jeszcze akumulatory hermetyczne i w nich dolewanie nie jest potrzebne, przy czym, hermetyczność nie może być 100%-owa, bo podczas ładowania wydziela się wodór i gdyby nie miał gdzie uciec, to mogłoby być bum. Tyle wynika z mojego grzebania w sieci przed zakupem nowego aku.
                            srebrna O2 1.9 TDI BXE Ambiente, '06

Komentarz

• czyzyk64
                              Elegance
                              • 2008
                              • 866

mam pytanko
                              gdy chcę doładować akumulator to należy go odłączyc od auta i ładować osobno , czy tylko dopinam klemy prostownika do zamontowanego akumulatora.
                              co z pamiecia , gdy wyciągne akumulator?

Komentarz

• zurcio
                                RS
                                • 2008
                                • 2046

czyzyk64, oczywiście odłączyć musisz, wyciągać niekoniecznie ....

z pamięcią nic nie będzie, skasuje się tylko kilka rzeczy, min: zegar, przebieg dzienny, średnie spalanie,
                                najważniejsze dane (np. przebieg całkowity) pozostaną nieruszone

Komentarz

• Krzycho-63
                                  Rider
                                  • 2007
                                  • 628
                                  • Superb II (3T4)
                                  • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Zamieszczone przez Damianjg
                                  Ta bezobsługowe hihi. Tylko jedna firma na swiecie robi faktycznie bezobslugowe "OPTIMA"
                                  I tu jesteś w błędzie.Osobiście posiadałem dwa auta gdzie jeden akumulator miał lat 10 ! jak sprzedawałem samochód.Drugi jest do dzisiaj (samochód z 2000 r.)Przez cały okres eksploatacji w jednym samochodzie nie był doładowywany,w drugim(tico) zdarzyło się kilka razy z powodu pozostawienia na światłach mijania-brak było sygnalizacji.Akumulatory wykonane w technologii ca(calcium) ,a producent to Delkor.

A tak nawiasem porady zawarte w linku,który podałeś są te same odkąd pamiętam(całe wieki) a technologia się rozwija.
                                  Pozdrawiam.
                                  Skoda Superb II Ambition
                                  2.0 TDI CR 170 KM

https://www.facebook.com/kjautoelektronika/

Komentarz

• tomil
                                    L&K
                                    S_OCP Member
                                    • 2008
                                    • 1179

Bełżyce
                                    Sorry za off-topa, tyle razy byłem z Bełżycach i ani razu nie widziałem OCePka :wink: . A tu proszę taka niespodzianka.
                                    It doesn't matter what we're losing
                                    It only matters what we're going to find!

Komentarz

• bradley
                                      L&K
                                      • 2008
                                      • 1465

Zamieszczone przez Krzycho-63
                                      Delkor
                                      Delkory montowane w Daewoo trzymaly po 8-10 lat bez zajakniecia, wiec potwierdzam opinie :wink:
                                      VW Vento 1.9TDI 1Z ++
                                      Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
                                      Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0 :lol

Komentarz

Pracuję...